70 25 12 05

Hvor længe har lasermedicin eksisteret?

Så tidligt som i 1967 kom den første undersøgelse fra dr. Mester iBudapest, der viste, at visse typer af laserlys har stimulerendevirkning på celler og væv. Virkningen blev betegnet sombiostimulation.

Hvad er en laser?

En laser er en lyskilde, der udsender ekstremt rent lys. Med rentlys betyder her at lyset har en enkelt bølgelængde, på samme måde,at lyden af en fløjte er en enkelt tone, og således er renere endlyden eksempel en krukke med sten som rystes. Laserlyset er -ligesom en fløjtetone – lange kontinuerlige bølger. Lasere kanvære kontinuerlig eller pulserende. Lyset kan være synligt ellerusynligt.

Hvad er terapeutisk laser?

Lasere til medicinsk brug, findes i mange typer, men de kanopdeles i to hovedgrupper:
1. Stærke lasere, der skærer og brænder. Disse lasere kaldes oftekirurgisk eller æstetiske lasere, og bruges ikke i klinikken.
2. Mindre koncentreret laserlys i svagere dosis stimulerercellefunktioner. Sådanne lasere kaldes terapeutiske (undertidenmedicinsk eller biostimulerende lasere – eller tidligere – laveffekt lasere). Det internationale navn er almindeligt Low LevelLaser Therapy (LLLT), det er disse klinikken bruger.Hvad kan behandles med terapeutisk laser?
3. Forskellige typer af lasere påvirker væv og celler påforskellige måder. Hvad kan behandles, det afhænger derfor afhvilke type lasere terapeuten har adgang til.

Hvad er fordelen ved GaAs laser (904 nm infrarødt – usynligt lys)?

Bølgelængden er bedst på problemerne i den dybere lag, såsomsmerte og inflammation i led, muskler og sener. Eksempler er ømmerygge, skuldre, knæ, tennisalbue, forskellige sportsskader, uansetom problemet er begyndt som slitage, overbelastning eller anden årsag. Selv bihule- og øreinfektioner kan behandles med succes.Hvad er fordelen ved HeNe laser eller GaAlInP laser (635nm synligt rødt lys)?Det er bedst til problemer i hud og slimhinder, såsom helvedesild, herpes, nogle hårproblemer, sår, liggesår, eksem, forkølelsessår. Hvad er fordelen ved GaAlAs laser (810-830nm infrarødt – usynligtlys)?Det indtager en mellemposition mellem de to. Men ved større dosis, er penetreringsevnen god og dermed godt til at behandle ømme rygge, discusprolaps, skuldre, knæ, tennisalbue, forskellige sportsskader. Med denne laser kan også tinnitusbehandle med en vis succes.

Behandling med laser?

Laserlyset kommer ud af en såkaldt probe eller håndstykket. Afhængigt af lasertype så gennemtrænger lyset vævet i 1 til 20cm dybde. Afhængigt af, hvor dybt problemet ligger, og hvor storoverflade er, kan behandling vare mellem få minutter til en halvtime, ofte her i klinikken 20-30 minutter, da behandlingen erdosis afhængig.

Gør det ondt?

Nej, snarere tværtimod. Laserbehandling opfattes af de flestesom meget afslappende.Er der bivirkninger?Nej. Dog kan to ting ske. Ved behandling af kroniske problemer kanvære en let ømhed/smerteøgning som kan forekomme 6-24 timer efteren behandling. Dette skyldes, at laserlys udløser helingsprocesser. Smerten skyldes, at de kroniske problemer “aktualiseres”. Dette er dybest set en god reaktion, fordi man ved, at patienten reagerer på behandlingen. Ømheden/smerten aftager normalt efter et par dage. Det andet, der kan ske, er, at smerten forsvinder efter behandlingen. Laserlyset kan undertiden give en direktesmertelindring. Så er det vigtigt at vide, at hvis smerten kommerfra en skade på sener eller muskler, at undlade overbelastning afdet beskadiget område, da der ikke er smerter der begrænser belastningen. Derfor er det vigtigt, at patienten ikke belaster, før terapeuten giver grønt lys. Hvor ofte og hvor mange gange skal behandles? Det er almindeligt at behandle hyppigere i begyndelsen medkroniske smerter, 2 x pr uge, ved akutte gerne hyppigere ogderefter med stadig længere intervaller, når helingsprocessen erstartet. Et behandlingsforløb kan være mellem 1-15 behandlingerafhængig af patientens følsomhed og hvor længe problemet har været tilstede, samt typen af problemet. Kroniske problemer kræver normalt flere behandlinger end akutte problemer og skader.

Er der nogen risiko med laser behandling?

Ligesom høje lyde kan skade følsomme ører, så kan stærkelyskilder skade øjet. Der er ikke rapporteret øjenskader, men du skal stadig undgå at se lige ind i en laser. Dette gælder især forlasere med usynligt lys. Når man arbejder med de terapeutiske lasere er der normalt ikke behov for, at anvendebeskyttelsesbriller hos patienten eller terapeuten, så længe det er biostimulerende lasere i lys-bølgelængde området fra 638 til904 nm, ved andre lysområder er der andre risici, men i klinikken anvendes kun de biostimulerende, og de er indrettet således at der ikke er parrellelt lys. Andre risici er der ikke, men det er vigtigt at have en præcisdiagnose – da en smerte kan være en følge af cancer, tarmobstruktion eller anden aktivitet, som kræver anden behandling.

Kan du spise medicin i samme periode som de gennemgår behandling?

Ja. Medicin kan kombineres med laserbehandling, men det er blevet vist, at kortison og eventuelt andre anti-inflammatoriske lægemidler kan nedsætte virkningen af laserbehandling.

Er der noget at observere efter behandlingen?

Ja. Ved behandling af kroniske sår kan direkte sollys reducere effekten af laserterapi.

Hvad er chancen for at blive god efterlaser behandling?

Alle reagerer ikke ens på laserbehandling desuden afhænger reaktionen af problemets art og karakter, nogle problemer er mere egnet til laserbehandling end andre. Man kan generelt seen reaktion inden for 1 til 5 gange. Nogle reagerer kraftigt og næsten med det samme, andre har brug for flere behandlinger. Omkring 5-10% reagerer så lidt, at man må konkludere, atlaserbehandling er ikke den rigtige fremgangsmåde for denne patient. Ved akutte skader er der ofte helingstid, det gælder også for knoglebrud.

Typiske lidelser hvor Lavenergi Laserbehandling (LLLT) kan anbefales:

Fysiurgiske problemer (smerter i led/muskler) bl.a.: Akut hold i hals og ryg – Diskusprolaps (lindring af rodtrykket) – Akutte sportsskader (forstuvninger og fibersprængninger) – Overbelastningsskader (tennisalbue, museskader og akillesseneproblemer) – Muskel– og ledsmerter – Slidgigt – Frossen skulder – Smerter efter operation og/eller hævelser efter operation – Piskesmæld (whip lash) – Knogle brud – Mellemørebetændelse – Herpes simplex og zoster – Lichen Sclerosus – Lichen Planus – Eksemer – Acne (uren hud) – Sinuitis (bihulebetændelse) akut eller kronisk – mb Osgood-Schlatter

*

Bemærk: klinikken er privat, uden ydernummer og tilskud fra det offentlige.
Klinikkens komplementære arbejdsmetoder, undersøgelser og behandling ikke er alment anerkendt i det etablerede sundhedsvæsen.

 

*