70 25 12 05

Sportsskader og sportsmedicin

Der går næsten ikke en dag, uden at vi hører om en eller anden sportsudøver, der er blevet skadet eller endnu ikke er kommet sig over sine skader. Antallet af skader er stigende, bl.a. fordi konkurrencen er hård og sportsudøverne tvinges til det yderste. Presset er stort, og kun sjældent får kroppen tid til at komme sig over de uundgåelige småskader. Spørg de fleste toptrænede sportsfolk om deres skavanker, og de kan fortælle dig om gamle skader, som nu er blevet kroniske.

Laserbehandling kan hjælpe med at få behandlet skaderne. Det er ikke let at få en aktiv og konkurrerende sportsudøver til at holde pause. Derfor er det nødvendigt med en hurtigt virkende, effektiv behandling, og det er her, laserbehandleren kan være til stor hjælp.

Begrebet sportsskader

dækker over en lang række led-, sene-, knogle-, muskel- og bindevævsbeskadigelser. Laserbehandling er en effektiv måde at reducere smerter og fremskynde helbredelsesprocessen. Laserbehandling er antiinflamatorisk og øger samtidig omsætninger af cellereparationsprocesser – fx kan man se ophelingstider af brækkede knogler på halvdelen af den normale helingstid. Ligeledes kan behandlingstiden af en forstuvet fod i mange tilfælde halveres. Ofte ses normal funktion på 1-2 uger (dog under hensyn til den aktuelle skades omfang).

Laserbehandlingen er ikke kun til behandling af sportsskader; alle skader på bevægeapperatet kan behandles.

Årsagen til skader

Skader opstår på grund af overbelastning. Muskelskader opstår ofte i bageste lårmusklatur ved en hurtig spurt. Muskelfiberbristen forekommer lettere, hvis der spurtes hurtigt og udøveren ikke er helt varm i muskulaturen. Brist kan også forekomme ved skud (fodbold) og opbremsning af en bevægelse eller ved eksentrisk arbejde.

En fodboldspiller, som har haft en knaldhård belastning dagen før og starter med skudtræning, vil tidligt i træningsfasen være særdeles udsat. Hård træning kan føre til, at der allerede er små rupturer (afrivninger) i lårmuskulaturen. Sker skaden i slutningen af kampen eller træningen, kan den skyldes at musklen er udmattet og ikke kan klare den belastning, den er udsat for. Disse rupture udvikler sig let til en større skade. Indlægges deri træningen nye øvelser, som udøveren ikke er vant til (eksempelvis hård styrketræning), kan der let opstå nævnte rupturer. Bristninger sker ofte i overgangen mellem muskel og sene. Hårde stød kan også forårsage at muskelfibre brister.

Hvordan føles det, hvad er symptomerne?

Pludselig smerte i skadeområdet. Man kan ofte føle at musklaturen brister. Akutte smerter og hævelse over skadestedet er almindeligt. Det kan blive vanskeligt at gå. En lille fordybning der hvor skaden er lokalisert er almindelig. Huden kan i nogen tilfælde blive misfarvet som følge av blødning.

Hvad er den videre behandling?

Aflastning med krykker kan være nødvendigt.

Umiddelbar immobilisering(ro) er nødvendig for at give det nydannede væv tilstrækkelig styrke og forhindre nye skader. Længden af immobiliseringsperioden er bestemt af, hvor svær en skade det drejer sig om. Dvs. arret skal kunne modstå lette sammentrækninger, dette kan tage 2-4 dage. Efter denne hvileperioden er det mulig at starte træningen. Det er viktig at styrke muskelvævet for at stimulere vækst af de små blodkar. Rehabiliterings programmet bør i begyndelsen bestå af statiske træningsøvelser. Derefter kan man begynde med dynamiske øvelser, med lav belastning, siden med øget belastning og hastighed på bevægelserne.

Det også specielt viktig at gøre ordentlige opvarmnings øvelser før træning og kamp. Man bør ikke træne hvis man føler sig udtrættet og stiv i muskulaturen. Det skal ganske lidt til før skaden bryder op uden de riktige forberedelser.

Hurtig diagnosticering af skader – hvorfor?

Hurtig og rigtig diagnosticering af idrætsskader, nedsætter skadesforløbet væsentligt, hvorved den rette behandling kan iværksættes hurtigt. Sygefraværet nedsættes væsentligt ved en hurtig indsats.

Behandling

LaserMedical er den eneste klinik i Danmark, som behandler med højdosis lavenegilaserbehandling (LLLT) i kombination med orthomylekulær behandling – foruden naturligvis genoptræningsøvelser.

Behandlingen er ikke kun skadesbehandling, men kan også være forebyggende, Sportsmedicin er et hastigt voksende speciale med mange videnskabelige fremskridt. Laserklinikken beskæftiger sig foruden skadebehandling med biomedicin, som har stor betydning for forståelse af årsager til skader samt træningsudvikling. desuden kan man forbedre den fysiske tilstand, heldbred og livskvalitet.